A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Косівський ліцей №1 імені Ярослава Мудрого Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області

Новини

Дата: від до Скинути

Тиждень інформатики та безпечного інтернету «Інтернет – освіта і безпека»

Цікавий тиждень інформатики та безпечного інтернету «Інтернет – освіта і безпека» проходив у ліцеї з 6 по 10 лютого 2023 р. Вчителі інформатики Кравчук С.М. та Вандич Ю.Ю. проводили тематичні уроки згідно тематики тижня, переглядали відео та з долученням психолога Дроняк Г.В. вивчали виходи з проблемних ситуацій, що склалися чи могли трапитися в соціальних мережах інтернету, учні ознайомлювалися з правилами безпечної поведінки в інтернеті. В ігровій формі з педагогом організатором Данилейчук С.В. учні початкової школи ознайомилися з правилами користування інтернетом .Також, кожен учень на день міг взяти почитати книжку з виставки літератури: «Цікава інформатика». Класні керівники проводили виховні години: «Якби не інтернет, я б ніколи не знав, що…» у 1-4 класах; «Профілактика інтернет-залежності» у 5-11 класах . Метою тижня було створення сприятливих умов для підготовки молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві, забезпечення захисту дитини від шкідливих інформаційних впливів, акцентування уваги на важливості безпечної поведінки у мережі інтернет.

20:40 13.02.2023

Тиждень книголюбів "Книги - наші скарби"

З 30.01.23 по 03.02.23 у нашому ліцеї проходив тиждень книголюбів  "Книги - наші скарби". Він був насичений  різноманітними заходами, що мали на меті популяризацію читання серед дітей та формування поваги до книги. З учнями 1-2 класів було проведено захід "Книжкова лікарня". Серед найактивніших користувачів бібліотеки проходив конкурс  "Найактивніший читач в бібліотеці". Бібліотекарем було організовано літературну зустріч "Моя улюблена книга" на якій учні мали змогу розповісти про свою олюблену книгу та поділитися антиуподобаннями в сучасній літературі. Також учні ліцею мали змогу ознайомилися з новинками у дитячій та юнацькій літературі. Протягом тижня класними керівниками проводились виховні години згідно тематики тижня. Вже стало доброю традицією щорічно проводити конкурс «Найкращий читач класу»  до Всесвітнього дня читання вголос, .де цього року змагалися найактивніші і найзавзятіші читачі – учні 3-4 класів. Цього року конкурс  здобув велику популярність у юних книголюбів. Тому, готуючись до участі в ньому, учні поставились з великою відповідальністю. Всесвітній день читання вголос (World Read Aloud Day) відзначається в першу середу лютого і цього року припадає на 1 лютого.Цей день присвячений не просто читанню, а мистецтву та практиці читання вголос. Історії передавалися з покоління в покоління ще до того, як була винайдена писемність. Усні форми оповідання були найпершим способом збереження людських знань, проникливості та творчості. Цей день допомагає нам повернути дану традицію до читання, одночасно сприяючи грамотності. Підводячи підсумки конкурсу" Найкращий читач класу "  учні та учениці були нагороджені грамотами.

22:43 12.02.2023

Мінна безпека

У нашому ліцеї було організовано і проведено тренінг у співпраці з провідним фахівцем Косівського РВ ДСНС Олегом Миронюком та провідним інспектором Ростиславом Гордійчуком про мінну безпеку у воєнний час.  Сьогодні терористичні акти здійснюються з використанням вибухових пристроїв, які замасковані під авторучки, мобільні телефони, гаманці, міні-магнітофони, дитячі іграшки, або розміщені у звичайних портфелях, сумках, банках, пакунках і залишені у багатолюдних місцях.  Поводження з вибухонебезпечними предметами вимагає значної уваги і обережності.У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:  •        наближатися до виявленого предмета; •        пересувати його або брати в руки; •        розряджати, кидати, ударяти по ньому; •        розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет, приносити предмет додому, у навчальне приміщення, інші багатолюдні місця.У нашому ліцеї  7.02.2023р було організовано зустріч учнів 3-їх та 4-их класів  з провідним фахівцем Косівського РВ ДСНС Олегом Миронюком та провідним інспектором Ростиславом Гордійчуком, які розповідали учням про мінну безпеку у воєнний час.  Сьогодні терористичні акти здійснюються з використанням вибухових пристроїв, які замасковані під авторучки, мобільні телефони, гаманці, міні-магнітофони, дитячі іграшки, або розміщені у звичайних портфелях, сумках, банках, пакунках і залишені у багатолюдних місцях.  Поводження з вибухонебезпечними предметами вимагає значної уваги і обережності.У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО: наближатися до виявленого предмета; пересувати його або брати в руки; розряджати, кидати, ударяти по ньому; розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет, приносити предмет додому, у навчальне приміщення, інші багатолюдні місця. При знаходженні вибухонебезпечного пристрою: негайно (з безпечного місця) повідомте чергові служби МНС (тел. 101), міліцію (тел. 102),  не підходьте до предмета, не торкайтеся і не пересувайте його, не допускайте поряд із знахідкою інших людей; припиніть усі види робіт у районі виявлення вибухонебезпечного предмета; не користуйтеся засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух), дочекайтеся прибуття фахівців, вкажіть місце знахідки та повідомте час її виявлення. Ці знання є вкрай важливими сьогодні, тому діти уважно слухали, задавали питання та цікавилися про все, а відповіді допомагав їм отримувати віртуальний пес Патрон. Дякуємо працівникам Косівського РВ ДСНС за пророблену роботу.

13:21 09.02.2023

Навчання з тактичної медицини

У Косівському ліцеї №1 31.01.2023р. відбувся захід військово-нвціонально-патріотична зустріч з військовими волонтерами. Учні 10-11 класів, вчителі та техпрацівники закладу освіти проходили навчання з тактичної медицини, які проводили волонтери за програмою КТБДП ДВВ за сприяння DHA(Defnse Health Agency). Мета: надати поняття  про тактичну медицину,  зони допомоги, їх класифікацію. Формувати в учасників освітнього процесу поняття необхідності надання домедичної допомоги в умовах надзвичайної ситуації у військовий час; виховувати  почуття любові  до Батьківщини, формувати гармонійно розвинене суспільство, продовжувати  виховувати високі морально-психологічні якості самодопомоги та взаємодопомоги; розвивати логічне мислення, почуття  координації та співпраці при виконанні обов’язків в умовах складної обстановки; формування здоров'язберігаючої компетентності в ході вивчення матеріалу. Весь колектив закладу освіти висловлює щиру подяку та шану нашим волонтерам, які попри щільний графік знайшли час та сили провести навчання у нашому закладі освіти. Надіємося на швидку перемогу ЗСУ над ворогом, та сподіваємося на те, що знання з тактичної медицини в подальшій практиці нам не знадобляться.

20:56 01.02.2023

Знайомство з основами 3-D друку

23 січня у приміщенні Косівської дитячої школи мистецтв відбувся практичний майстерклас -  знайомство з основами 3 D друку. З метою підвищення інформаційної компетентності учнів ліцею №1, було організовано участь  у майстеркласі, на якому учасники роздрукували свою першу 3 D модель. Ліцеїсти навчилися працювати в програмі для 3d моделювання, створювали свої власні проєкти - брелки, ознайомлювалися із процесом підготовки моделі для друку і основами роботи принтерів, та роздрукували брелок на сучасному 3д принтері. Подію проводили оператори мобільної майстерні Tolocar. Захід відбувся в рамках програми Tolocar, яка впроваджується Німецьким урядом через Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та імплементується в співпраці з HIWW і MitOst e.V. Дякуємо організаторам за плідну співпрацю.

20:09 30.01.2023

Декада історії у ліцеї №1 імені Я.Мудрого

З 16 січня 2023р. у ліцеї №1 розпочалася Декада історії, що включає Тиждень громадянського виховання «Ми є Україна» (16-20.01.2023р) та Тиждень історичної пам’яті «Пам’ятай про Крути – це бій за незалежність»(23-27.01.2023р).  Вчителями історії: Грималюк Г.М., Грималюк Д.В., та Фокшей С.В. було організовано тематичні уроки, квести, флешмоби та інші заходи,  мета яких популяризація та активізація пізнавальних інтересів учнів до історії, розширення й поглиблення знань та умінь з предмета, формування громадянської відповідальності в учнів, що знають і поважають історію рідного краю, розуміють особисту відповідальність за долю держави , народу, а також розуміють важливість громадянської участі. Одним із найбільших заходів декади став Історичний саміт «Сторінками історії України» (24.01.2023р.), на якому учні та вчителі ліцею мали можливість продемонструвати свої знання історії. Захід розпочався із хвилини мовчання за загиблими воїнами та виконання гімну України. Учні та вчителі сформували команди та виконували  завдання, передбачені квестом. Також, вчителем історії Галиною Грималюк було розроблено цікаві різнопланові завдання для гостей саміту, де всі могли продемонструвати розумові та вокальні здібності. На саміті було презентовано логотип ліцею, на якому зображено історичну постать – Ярослав Мудрий, як символ закладу освіти. На завершення саміту спільно з вчителями фізкультури Крицкалюком  І.Д., та Грудзинським  Я.Є. було організовано «Товариський турнір з волейболу, присвячений Дню Соборності України», де команда учнів 10-их та 11-их класів грали проти команди вчителів.

21:15 29.01.2023

Виставка малюнків "Діти єднають Україну" приурочена Дню Соборності України

З нагоди Дня Соборності України, який відзначається щороку 22 січня, в ліцеї №1 проходила виставка  малюнків «Діти єднають Україну». Метою виставки є формування громадянської відповідальності, представлення робіт обдарованих  здобувачів освіти, підвищення рівня обізнаності про історію становлення України: відновлення і збереження історичної пам’яті українського народу; національно-патріотичне виховання ліцеїстів; героїчне протистояння українського народу.   Через мистецтво діти висловлюють свої емоції, а інколи це навіть і «ліки» для душі. У воєнний час особливо важливо дати їм виплеснути все, що у них у серці. В роботах учнів ліцею відчувається любов до Батьківщини, бажання перемоги над ворогом та надія на світле майбутнє неньки України.

14:59 29.01.2023

Загальношкільна молитва присвячена Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту: "Голокост - пером на серці людства".

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Голокост - переслідування та масове  винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність.   Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був проголошений резолюцією  Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року. Її співавторами  виступили 100 держав. Україна приєдналася до Резолюції у 2012 році. Дата 27 січня обрана невипадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті "Аушвіц-Біркенау."  Нацистський режим за 12 років свого існування знищив 6 млн. представників цього древнього народу. Процес цей розпочався в Німеччині і з часом поширився по всій окупованій гітлерівцями Європі.  Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ), Богданівна Одеської області, Дрогобицький Яр (Харків), Кам'янець- Подільський та інші.  У ліцеї №1 23-го січня 2023р. відбулася загальношкільна молитва присвячена Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту: "Голокост - пером на серці людства". Учні ознайомилися з сумними подіями Голокосту та вшанували мам'ять померлих хвилиною мовчання. Також, всі учасники освітнього процесу об'єдналися у молитві за допомогу воїнам на передовій, за виздоровлення ранених у боях та швидку перемогу над ворогом.

17:49 25.01.2023

Україна Єдина

З Днем Соборності України. Нехай любов до рідного краю об'єднує нас, допомагає йти до перемоги та процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України. Бажаємо добробуту й щасливого життя усьому народу. 22 січня в Україні відзначають важливе свято — День Соборності України, яке було встановлено на честь проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді століттями розірваний український народ об'єднався на своїй землі заради створення єдиної держави. Соборність – це ключовий аспект усвідомлення українцями заходу України та Наддніпрянщини того, що вони мають спільну ідентичність, мову, культуру, історію та політичні традиції. “Тоді наш народ зрозумів, що не зважаючи на те, під контролем яких держав ми перебуваємо та на яких територіях, ми є один народ – українці.

08:40 22.01.2023

Інформаційне повідомлення: " День Соборності України"

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.  105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути “самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу”. Цей факт абсолютно руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Українська держава ніколи не існувала, її вигадали більшовики.  22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991 року відбулося її відновлення.    Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців розділених кордонами тогочасних імперій.  На початку ХХ століття українці об’єднались після падіння імперій. Сьогодні Україна відновить соборність після перемоги над російським агресором.    Термін “соборність” має кілька значень. Це і об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Але соборність – це також і територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта всіх українських земель є нашою спільною метою. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.    Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави.

12:31 19.01.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора