A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Косівський ліцей №1 імені Ярослава Мудрого Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області

Участь у проєкті "5 кроків до здорового харчування"

Дата: 18.12.2023 10:06
Кількість переглядів: 504

А ми продовжуємо крокувати до здорового харчуання і сьогодні поговорими про цукор.

Цукор – це не лише напівпрозорі кришталики, які ми додаємо в чай. Він міститься у багатьох продуктах, які ми їмо: хліб, йогурти, соки, соуси, овочеві консерви та навіть в солоній випічці.

Надмірна кількість цукру в раціоні може спричинити карієс, ожиріння, порушення обміну речовин, діабет 2-го типу та захворювання серцево-судинної системи.

Що більше цукру ми їмо, то більше нам його хочеться. Але ж які норми споживання цукру?
ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій.

Скільки це для школярів? До 25 г або до 5 чайних ложок на день.

Чи знаєш ти, що в 1 ложці кетчупу може бути аж 4 грами цукру? А в пляшці газованої води до 40 грамів цукру (це майже 8 ложок цукру).

Як зрозуміти, що у крові підвищуєтся рівень глюкози (цукру)? Спершу дитина або дорослий може не відчувати жодних симптомів. Однак згодом можуть з’являтись втома, відчуття голоду, «туману» в голові.

Корисна порада: щоб уникнути надмірного споживання вільного цукру, заміни продукти та напої з його високим вмістом на більш здорову альтернативу. Обирай фрукти на десерт замість печива, тістечок чи торта. Замість солодких газованих напоїв візьми за звичку пити чисту воду.

Просканувавши QR-код, ти зможеш перевірити свої знання про здорове харчування.


Проєкт реалізовується Центром громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Фото без описуФото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора