Участь у проєкті "5 кроків до здорового харчування"
А ми продовжуємо крокувати до здорового харчуання і сьогодні поговорими про цукор.
Цукор – це не лише напівпрозорі кришталики, які ми додаємо в чай. Він міститься у багатьох продуктах, які ми їмо: хліб, йогурти, соки, соуси, овочеві консерви та навіть в солоній випічці.
Надмірна кількість цукру в раціоні може спричинити карієс, ожиріння, порушення обміну речовин, діабет 2-го типу та захворювання серцево-судинної системи.
Що більше цукру ми їмо, то більше нам його хочеться. Але ж які норми споживання цукру?
ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій.
Скільки це для школярів? До 25 г або до 5 чайних ложок на день.
Чи знаєш ти, що в 1 ложці кетчупу може бути аж 4 грами цукру? А в пляшці газованої води до 40 грамів цукру (це майже 8 ложок цукру).
Як зрозуміти, що у крові підвищуєтся рівень глюкози (цукру)? Спершу дитина або дорослий може не відчувати жодних симптомів. Однак згодом можуть з’являтись втома, відчуття голоду, «туману» в голові.
Корисна порада: щоб уникнути надмірного споживання вільного цукру, заміни продукти та напої з його високим вмістом на більш здорову альтернативу. Обирай фрукти на десерт замість печива, тістечок чи торта. Замість солодких газованих напоїв візьми за звичку пити чисту воду.
Просканувавши QR-код, ти зможеш перевірити свої знання про здорове харчування.
Проєкт реалізовується Центром громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.